Начало / Култура / Пред паметника на Иван Вазов почитаме народните будители

Пред паметника на Иван Вазов почитаме народните будители

По традиция честването по повод Деня на народните будители в Плевен ще се проведе пред паметника на Иван Вазов. Церемонията ще започне в 11.30 часа.

С поднасяне на цветя пред паметника на Патриарха на българската литература ще бъде почетено делото на на книжовниците, просветителите, на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. За първи път празникът е честван през 1909 г. в Пловдив, но неофициално. От 1 ноември 1923 г. с указ, подписан от цар Борис III, денят бил обявен за общонационален празник в памет на заслужилите за Отечеството си българи. След 1944 г. празникът спира да се отбелязва. Традицията е възстановена на 1 ноември 1990 г.

Целта на празника е да се прослави делото на Св. Иван Рилски, на Светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на Св. Евтимий, на славните възрожденски дейци – преподобни Паисий Хилендарски, Св. Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Васил Априлов, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев и на още десетки дейци на просвещението и национално-освободителното движение, и на техните съвременни последователи.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...