Акценти
Начало / Култура / Представят творби на деца от Брюксел и Париж на Биеналето на детската рисунка

Представят творби на деца от Брюксел и Париж на Биеналето на детската рисунка

23 творби на българчета, които учат в чужбина, ще бъдат представени в изложба по време на Биеналето на детската рисунка в Тръстеник. Това е 15-то издание на инициативата, тази година то е под надслов „Цветни мечти” и се провежда под патронажа на кмета на Община Долна Митрополия Поля Цоновска.

Осем са пристигналите от българското училище „П. К. Яворов” в Брюксел творби на българчета, 15 пък са изпратените от Париж, сподели за infoPleven Галя Кучева, секретар на читалище „Неофит Рилски 1872” в Тръстеник, което е организатор на инициативата. Изложбата е със съдействието на бивш участник в биеналето – Йонка Господинова, която в момента е преподавател в Париж. Тези творби обаче, не участват в конкурсната част. В тях младите художници изразяват своите цветни мечти, копнежи и обичта си към Родината.

От българска страна участниците в Биеналето са от 24 селища – Бургас, Севлиево, Ловеч, Чепеларе, Попово, Карнобат, Свищов, естествено Тръстеник и Плевен и др. – общо 170 детски рисунки, включително 23-те от чужбина. Жури на конкурса са Ани Малоселска, Александър Атанасовски и Иво Джокин. Откриването на „Цветни мечти” и обявяването на първите места ще е на 23 юни, неделя, от 18.30 часа.

На следващия ден малките художници и техните ръководители ще бъдат на пленер в Байкал, където ще рисуват красотите на големия син Дунав, а след завръщането си те ще покажат сътвореното от тях пред читалището в Тръстеник. Вечерта пък детският самодеен театрален състав „Луди млади” ще играе постановката „Вражалец”.

На 25 юни домакините са предвидили пътуване до Плевен, където гостите ще могат да видят Градската градина, ще посетят и Арт центъра.

Биеналето на детската рисунка стартира в Тръстеник през 1984 год. и се провежда на всеки две години, а основоположник на школата по изобразително изкуство е художникът Георги Ананиев. Неговата идея е да събере малки художници и техните ръководители да обменят идеи и техники за работа. Сега щафетата е поета от Ани Малоселска. Инициативата има вече и традиционни участници, някои от които не пропускат издание още от самото началото, допълни Галя Кучева.

Във форума участват деца от 8 до 15-годишна възраст като техниките на рисунките, темите и форматът са по собствен избор. Целите са да се разгърнат на първо място творческите способности на децата в областта на изобразителното изкуство, обмен на идеи между преподаватели, откриване на млади таланти, популяризиране на културни и исторически обекти в региона и др.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...