Акценти
Начало / Култура / Представят в Париж изложба и сборник от детския конкурс „140 години Плевенска епопея”

Представят в Париж изложба и сборник от детския конкурс „140 години Плевенска епопея”

Плевен е получил покана да представи изложба от конкурса „140 години Плевенска епопея” в Руския културно-информационен център в Париж. Новината съобщи днес Румен Петков, член на инициативния комитет за отбелязване на годишнината от Освобождението на Плевен. Поканата за гостуването в Париж е от председателя  на руската общност във Франция княз Александър Трубецкой. Подкрепа да бъде направена изложбата в Париж ще има и от Министерството на външните работи. Румен Петков уточни, че ще бъде направено необходимото изложбата да бъде представена до Трети март следващата година, когато ще честваме 140 години т Освобождението на България. Той се ангажира да бъде направен сборник, в който да бъдат показани рисунките и литературните творби, участвали в конкурса, както и да бъде издадена на диск песента, класирана на първо място, за да бъдат представени по време на изложбата в Париж.

Обявиха победителите в конкурса за детско творчество  „ 140 години Плевенска епопея“

„Нашите деца и нашата история заслужават тази изложба. Това е заслужен повод  да се спомене отново името на Плевен и да покажем, че сме си извадили поуките от събитията от преди 500 години, преди 140 години и от днешния ден на България и че можем да покажем с гордост децата си, които оценяват тези събития по своя си начин – чистия, детския, честния, почтения”, каза Румен Петков.

Той благодари на акад. Светлин Русев и на всички членове на журитата, оценявали детските творби, участвали в конкурса.

Има идея колекцията от рисунки да бъде представена в Москва, както и в градовете побратими на Плевен – Ростов на Дон и Браила.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...