Акценти
Начало / Общество / Представиха проекта за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия пред Общинския съвет  

Представиха проекта за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия пред Общинския съвет  

Проектът за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия, за който има идея да бъде издигнат в централната градска час, беше представен днес пред Общинския съвет на Плевен. Презентацията бе обявена в началото на заседанието от председателя на местния парламент Мартин Митев, а за проекта обясниха неговите инициатори – гражданско сдружение „Героите на Дойран“.

„През септември 2018 г. идейната концепция за паметника бе представена пред публика в зала „Плевен“ на Областна администрация. Направените корекции тогава са взети предвид и отразени в проекта, който ви представяме днес“, отбеляза пред общинските съветници Иван Нинов – представител на Сдружението. Припомнено бе, че инициативата по изграждане на паметника се реализира под патронажа на министъра на отбраната. Министерството на отбраната се включва в обществената инициатива, като предоставя средства за нейното осъществяване. Според представения идеен проект на по-висок пиедестал на монумента ще бъде поставена фигура в цял ръст на командира на Девета плевенска дивизия генерал Владимир Вазов, а в четирите краища на паметника ще бъдат изработени фигури, изобразяващи бойци от различни войни – Сръбско-българската, Балканската, Първата и Втората световна война. Предлага се още на сегментите над основния постамент да бъдат изписани всичките 10 полка на дивизията, които са се сражавали в различни периоди и различни войни.

Във връзка с проекта за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия, дневният ред на Общинския съвет за днешното заседание е допълнен с две извънредни точки по въпроса – обсъждане на предложение за изменение на решението на ОбС – Плевен от март 2018 г. относно местоположението на монумента поради авторски права и гласуване на решение за разпореждане с дарените от Министерство на отбраната гилзи за паметника.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...