Акценти
Начало / Здравеопазване / Председателят на Плевенската лекарска колегия сред кандидатите за шеф на БЛС

Председателят на Плевенската лекарска колегия сред кандидатите за шеф на БЛС

д-р Венцислав Грозев

Председателят на Плевенската лекарска колегия д-р Венцислав Грозев е един от спряганите за заемане на председателското място на Българския лекарски съюз (БЛС). Хирургът може да разчита на гласовете на лекари от цялата страна и е сочен като основен фаворит за поста.

Бившият управител на здравната каса д-р Румяна Тодорова най-вероятно също ще е един от кандидатите за председател на БЛС. В началото на месец май предстои отчетно-изборен събор на съсловната организация, на което трябва да се избере нов председател. Освен кандидатурата на д-р Тодорова, се очаква да бъде издигната и тази на зам.-шефа на „Пирогов“ д-р Стоян Сопотенски. Той ще е номинацията на софийската колегия, но за него вероятно ще гласуват и докторите от Пловдив.

Други обсъждани кандидатури са тези на сегашните заместници на д-р Райчинов – д-р Кирил Еленски и д-р Юлиан Йорданов.

Изборът на нов председател се налага, тъй като настоящият заемащ поста – д-р Цветан Райчинов, ще трябва да се оттегли, защото вторият му 4-годишен мандат изтече в началото на март. Според устава на БЛС, Райчинов няма право на трети мандат, а нов шеф трябва да се избере до два месеца от изтичането на мандата му или до началото на май. До десетина дни трябва да започне официалното издигане на кандидатурите и претенденти за мястото на д-р Райчинов. Годишният бюджет на БЛС, който се управлява от шефа и неговите заместници, е 1,5 млн. лева

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...