Начало / Култура / Председателят на парламента откри обновената галерия в Градската градина

Председателят на парламента откри обновената галерия в Градската градина

С водосвет снощи в Плевен беше открита обновената изложбена зала в Градската градина. За откриването дойде председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която заедно с кмета проф. Димитър Стойков преряза лентата на новата галерия.

Щастлив съм, че едно от знаковите места за плевенската култура отново се върна към живот и в навечерието на Коледа, когато се правят добри дела, ние успяхме да направим това добро дело за плевенската култура и за плевенските творци, каза при откриването проф. Стойков. Той припомни, че средствата за ремонта на галерията в размер на 108 хил. лв. са от допълнителна субсидия, предоставена с решение на Министерски съвет.

Когато вървим в една посока, хубавите неща няма как да не се случват, подчерта пък Цецка Цачева. „Галерията би била нежива, ако ги няма хората, които да я изпълнят със съдържание. За тази галерия, това са плевенските художници, а чрез тях и художниците на цяла България, а защо не и извън България”, допълни тя.

Председателят на парламента беше приготвила и изненада за домакините. Тя предостави за безвъзмездно и безсрочно ползване на Плевен картината „За свободата”, собственост на Народното събрание. Платното с размери пет на два метра е създадено през 1967 г. от Дечко Узунов и Светлин Русев и е може би единствената картина, която двамата художници създават заедно.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...