Начало / Здравеопазване / Предлагат по 500 лева помощ от общински фонд за семейства с репродуктивни проблеми

Предлагат по 500 лева помощ от общински фонд за семейства с репродуктивни проблеми

Постоянната комисията по здравеопазване и социални дейности към Общинския съвет, заедно с неправителствени организации и представители на центровете за репродуктивна медицина в Плевен са изработили общи критерии за кандидатстване за средства от общинския фонд за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми. „Идеята е тези критерии да улесняват процедурата, защото нашето желание е да подпомагаме увеличаването на населението”, обясни д-р Йордан Георгиев, председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности към Общинския съвет.

В критериите е включено изискването кандидатите да живеят в Плевенска община, да не са под запрещение, да нямат роднинска връзка. Изисква се представяне на епикриза за наличие на репродуктивен проблем.

На сесията на Общинския съвет утре тези критерии ще бъдат предложени за гласуване.Съветниците ще трябва да одобрят и състава на комисията, която всеки месец ще разглежда подадените молби. Тя ще се състои от 11 членове, в която задължително ще има представител на Общината, финансист и лекар – акушер-гинеколог.

Предложението е на одобрените от комисията кандидати от фонда да се отпуска сума в размер на 500 лв. „Това са средства, които ще подпомогнат гражданите с репродуктивни проблеми да направят необходимите изследвания, с които да кандидатстват за ин витро процедури”, обясни д-р Георгиев.

Общият размер на средствата, предвидени в бюджета на Общината за подкрепа на граждани с репродуктивни проблеми, е 50 000 лева.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...