Начало / Икономика / Предлагат почистването на речните корита да е без обществена поръчка

Предлагат почистването на речните корита да е без обществена поръчка

Ралица Добрева

Областните управители в Северозападна България подготвят предложения до Министерски съвет, с които да се облекчи работата им и тази на местните власти във връзка с поддръжката на речните корита, отводнителните канали и язовирите, съобщи областният управител на Плевен Ралица Добрева на среща с кметовете на общини от област Плевен.  Тя посочи, че са набелязани редица мерки, една от които е да се даде възможност да бъде избегната обществената поръчка  за почистване на тези водни обекти. Идеята е да се наемат фирми, които да почистват за сметка на дървен материал и инертни материали. Целта е времето, което ще бъде похабено в провеждането на обществена поръчка, период на евентуални обжалвания и провеждането на поредна такава, да се оползотвори в реални, бързи и ефективни действия за недопускане на бедствени състояния на реки и язовири”, каза Ралица Добрева.

Кметовете приветстваха идеята и подкрепиха предложенията. Те споделиха своите затруднения и притеснения от липсата на пари и острата нужда от спешна намеса по отношение почистването и поддръжката на водните обекти. „Ако бъде прието дори само това предложение ще ни бъдат развързани ръцете да действаме”, посочиха те.

В аванс областният управител на Плевен съобщи още, че 160 млн. лв. са средствата, които са предвидени в Оперативна програма „Околна среда„ за почистване на речни корита и за превенция на наводненията. Ралица Добрева уточни, че програмата все още не е отворена, но подчерта, че дава добра възможност за предприемане на необходимите  превантивни действия. „До сега природата беше благосклонна към нас и тежки бедствия нямаше, но никой не е застрахован”, посочи, Ралица Добрева.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...