Начало / Общество / Предлагат отпускане на персонални пенсии за двама плевенчани

Предлагат отпускане на персонални пенсии за двама плевенчани

Предложения за отпускане на персонални пенсии за двама плевенчани по реда на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, ще бъдат внесени в Министерския съвет. Исканията бяха представени на заседание на Общински съвет – Плевен, информират от пресцентъра на местния парламент.

Първото постъпило заявление е от Таня Маринова, която заявява желание за отпускане на персонална пенсия за сина й Лазар Димитров. Бащата на момчето е починал на 8 август 2012 г.

Второто заявление е от името на Бисер Младенов, който заявява желание за отпускане на персонална пенсия на дъщеря му Малина Младенова. Майката на момичето е починала на 3 април 2014 г.

И към двете заявления са представени документи, от които става ясно, че доходите и на двете семейства през последните 12 месеца не надвишават сбора от гарантирания минимален такъв за страната, а именно 780 лв. Бисер Младенов е посочил, че на практика семейството му няма никакви доходи. Съгласно Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, и по двете заявления Общинският съвет гласува решения за внасяне на предложения в Министерския съвет за отпускане на персонални пенсии по реда на Кодекса за социално осигуряване.

Местният парламент взе решение за предоставяне и на еднократна финансова помощ в размер на 500 лева на Бисер Димитров от град Славяново, община Плевен. Мъжът е с диагноза „Ампутацио крурис декстра“ и средствата са му необходими за поставяне на нова протеза поради изтекъл срок на годност на старата.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...