Акценти
Начало / Общество / Предлагат на инвалидите съседно помещение до спорния клуб на „Даскал Димо“ 18

Предлагат на инвалидите съседно помещение до спорния клуб на „Даскал Димо“ 18

В отговор на протестите на група инвалиди срещу отнемането на сградата на ул. „Даскал Димо” 18, която ползват от 10 години, днес на пресконференция беше обявено, че ще им бъде предложено ново помещение в непосредствена близост на сегашното. „Тъй като досегашните две предложения бяха категорично отхвърлени от групата от 19 протестиращи, Общината прави трето предложение и то е помещение на ул. Даскал Димо” 7”, обяви кметът проф. Димитър Стойков. Той гарантира, че в кратки срокове ще бъде извършен необходимият ремонт за адаптиране на средата за специфичните нужди на хората с увреждания, които ще ползват клуба. Кметът пое ангажимент дори Общината със собствени средства да обзаведе помещението с най-необходимото, както и да поеме разходите по консумативите на помещението, но допълни, че трудно може да се достигне до договореност по проблема, ако едната от страните поставя единствено ултиматуми. Имайки предвид, че досега инвалидите категорично отхвърлиха други две предложения, направени от Общината – клубове на пенсионера с адаптирана среда и дневният център на „Скобелев” 20.

Ще припомним, че хората с колички бяха категорични, че помещението на „Скобелев” 20 е трудно достъпно и неудобно за тях, а в клубовете на пенсионера те не намират подходяща среда, тъй като са предимно млади хора.

На пресконференцията стана ясно, че, за да получат новото помещение за самостоятелно ползване, групата от 19-те хора с увреждания трябва да се регистрират като неправителствена организация или да се присъедини към съществуващите към момента на национално ниво организации на инвалидите. Освен това те трябва да заявят в Общината, че желаят да им бъде предоставено за безвъзмездно ползване помещението на ул. „Даскал Димо” 7. Едва след като бъде направено това, кметът може да внесе предложение в Общинския съвет за предоставяне на помещението за безвъзмездно ползване, беше уточнено на пресконференцията.

Областният управител Иван Новкиришки, който също участва в пресконференцията, подчерта, че държавният имот на ул. „Даскал Димо” 18 досега не се е ползвал ефективно, тъй като вторият етаж на сградата е недостъпен с инвалидни колички. Той обяви, че въпросната сграда с решение на Министерския съвет ще бъде обявена за публична държавна собственост и предоставена за ползване от институции.  Вече има заявено желание от МВР за ползване на сградата.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...