Акценти
Начало / Култура / Съдът регистрира новото ръководство на читалището в Ясен

Съдът регистрира новото ръководство на читалището в Ясен

На 7 май 2012 г. излезе решението на Плевенския окръжен съд за регистрация на новото ръководство на читалище „Просвета 1923” в село Ясен. Това решение слага край на спора за легитимността на проведеното на 31 март извънредно отчетно-изборно събрание на читалищното настоятелство, на което беше избран нов председател, а уволнения скретар на читалището беше възобновен на работа.

Ще припомним, че  скандалът в читалището в Ясен избухна, след като предишният председател Цветлина Тодорова обвини секретаря  Юлия Пенева в превишаване на правата, във вземане на еднолични решения без да уведомява читалищното настоятелство и председателя. Заради всичко това Цветлина Тодорова събира настоятелството и на 21 март уволнява дисциплинарно Пенева.

На 31 март, обаче в Ясен се провежда извънредно отчетно-изборно събрание на читалището, на което е сменено цялото читалищно ръководство и новоизбраното възстановява Юлия Пенева за секретар. Но Цветлина Тодорова оспорва в съда законността на проведеното събрание и подава жалба за обявяване избора за невалиден.

В съдебното решението от 7 май  е записано, че „Плевенският съд намира, че са налице законовите предпоставки за вписване на промените в състава на настоятелството, промените в председателството на читалищетт. Според  новата регистрация читалище „Просвета 1923” се представлява от Стефан Стефанов – председател и Юлия Пенева секретар, заедно и поотделно Решението е окончателно и подлежи на незабавно изпълнение, е записано още в документа.

За infopleven новият председател Стефан Стефанов каза, че смята случая за приключен и няма да предприемат предвидените в закона стъпки срещу бившата председателка Цветлина Тодорова за незаконното дисциплинарно уволнение на Юлия Пенева. „Смятам, че трябва да насочим усилия към пряката си работа, която в случая е много по-важна”, категоричен беше Стефанов. Затова ще продължат да се борят да им бъде възстановена ½ бройка, която им беше отпусната от Министерството на културата, но Общинската комисия за разпределение на читалищната субсидия им отне.

Новото читалищно ръководство вече е и в усилена подготовка на предстоящия на 26 и 27 май фестивал „Традицията среща бъдещето”. Съвместно с клуб „Традиция” ще направят възстановка на руски лазарет, ще има парад на униформи и оръжия от Руско-турската война, разказа Стефанов. Гражданско движение „Днес” съдейства специален гост на фестивала да бъде Янка Рупкина. А за почитателите на киното ще бъде бъде прожектиран бэлгарският филм „Стъклената река” на режисьора Станир Трифонов. В рамките на фестивала ще има изложба на стари занаяти, кулинарна изложба.

Очакваме във фестивалът да се включат над 200 самодейци от 17 читалища, допълни още  Стефан Стефанов.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...