Начало / Култура / Предлагат намаляване състава на Северняшкия с 10 души

Предлагат намаляване състава на Северняшкия с 10 души

Предложение за намаляване на щатния състав на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци от 66 на 56 човека ще гласуват на предстоящата на 30 май сесия общинските съветници в Плевен. Предложението е от директора на ансамбъла доц. Георги Хинов.

Към момента числеността на ансамбъла е 7 души ръководство и 59 души изпълнителски състав. В предложението е записано, че „с цел оптималното развитие на ансамбъла, запазване и разпространение на музикално-песенния и танцов фолклор в концертната му дейност както в България, така и зад граница, се предлага преструктуриране, което ще доведе до повишаване на квалификацията, осъвременяване на репертоара и по-голяма оперативност по отношение на концертната дейност”. Директорът на Северняшкия е направил обстоен анализ на репертоара и професионалните качества на изпълнителите, което е наложило извода, че с редуциран състав от талантливи и високо квалифицирани изпълнители може да се надгради и осъвремени както репертоара, така и цялостната му художествено-творческа и концертна дейност.

В тази връзка предложената нова структура е от 6 души ръководство, 24 щатни бройки за танцовия състав – 12 мъже и 12 жени, 14 хористи и 12 оркестранти. Според записаното в предложението, съкращението ще трябва да бъде извършено от доц. Хинов след провеждане на вътрешен подбор в срок не по-късно от 14 юни.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...