Акценти
Начало / Култура / Изложба с германски комикси пристигна в Плевен

Изложба с германски комикси пристигна в Плевен

Пътуващата изложба с германски комикси беше открита в Регионална библиотека „Христо Смирненски” в Плевен. Изложбата, която показва факсимилета на оригиналите, тръгна на 20 май 2010 год. на турне в Гьоте-институтите по света. В Плевен тя гостува в рамките на дните на Германия в нашия град.

Ученици от ГПЧЕ, ПГ по туризъм и ресторантьорство и СОУ „Ст. Заимов” бяха първите гости, те видяха и презентацията на Йохим Йордан – лектор на Германската служба за академичен обмен. Изложбата „Комикси, манга & компания. Новата комикс култура в Германия“ и каталогът с текстове на Матиас Шнайдер запознават посетителите с многоликия свят на немските комикси. В експозицията са представени 13 художници от две поколения – авангардът, който насърчи развитието на самостоятелна комикс култура в Германия, както и поколението на по-млади художници, чиито творби отразяват новите тенденции. При всички тях трудно може да се намери обща стилистика – различни са както техните техники, така и начините на разказване и формите за публикуване.

Художниците на комикси в Германия до 90-те години на миналия век се придържат с малки изключения предимно към начина на изказ и стилистиката на френската или американската комикс култура. Малко след това художниците от бившата Германска демократична република дават нов тласък на комикс естетиката, като използват както традиционни графични и печатарски методи, така и актуални художествени форми като стрийт арт или компютърна графика.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...