Акценти
Начало / Общество / Предлагат закриване на военните съдилища и прокуратури в Плевен и Варна

Предлагат закриване на военните съдилища и прокуратури в Плевен и Варна

прокуратура

Главният прокурор Сотир Цацаров днес внесе предложение във Висшия съдебен съвет за закриване на военно-окръжните прокуратури във Варна и Плевен, информират от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. Решението е взето на базата на Анализ на натовареността и кадровото обезпечаване на военните съдилища и прокуратури в страната, който е приет на 31-ви октомври от ВСС. Той е изготвен в изпълнение на препоръките на последния мониторингов доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка. Преструктурирането на органите на военно правораздавене ще бъде обсъдено на заседание на ВСС, което ще се състои на 13 ноември. Оптимизацията ще засегне и съответните военни съдилища в Плевен и Варна. Мотивите за нея са рязкото намаляване на броя на водените наказателни производства.

Сега в страната функционират пет военни прокуратури: в София, Пловдив, Варна, Плевен и Сливен. Предлага се закриване на две от тях – във Варна и Плевен, и определяне на нови райони на компетентност на трите прокуратури – в София, Пловдив и Сливен. На ВСС са представени също конкретни предложения за преназначаване по реда на чл. 194 ЗСВ на военните прокурори и следователи от предложените за закриване структури в „граждански” прокуратури. Същият подход е възприет и по отношение на служителите.

Съгласно чл. 126 ал. 1 от Конституцията, структурата на прокуратурите е в съответствие с тази на съдилищата. В предложението на главния прокурор изрично е посочено, че предпоставка за осъществяването му е и намаляване на броя на военните съдилища (също от пет на три), като тези в градовете Варна и Плевен бъдат закрити.

Съобразно Закона за съдебната власт, такова решение е от компетентността на Висшия съдебен съвет, след съгласуване с министъра на правосъдието и с министъра на отбраната.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...