Акценти
Начало / Любопитно / Преди 135 години София е обявена за столица на България

Преди 135 години София е обявена за столица на България

София

На 3 апри 1879 г. Учредително събрание избира София за столица на Княжество България. Предложението е на проф. Марин Дринов, като мотивите са, че е стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.

Тогава София е сравнително малък град, а днес се нарежда на 15-то място сред градовете на ЕС с население близо 1 млн. 300 хил. души по данни от последното преброяване през 2011 г. София днес се простира на площ от 1344 квадратни километра, а средната ѝ надморска височина e около 580 метра. Това я прави четвъртата по височина столица в Европа..

София носи името на късноантичната катедрала на града „Света София“. Това се допълва от всенародната почит към светата мъченица София, майка на трите свети мъченици – Вяра, Надежда и Любов, и тъй като „Божествената премъдрост“, т.е. Христос, е предмет на постоянно преклонение, неподвластно на определен ден от годината, то празникът на светиците – 17 септември, е приет за Ден на София, чества се и 4 януари, когато градът е освободен от турско робство през 1878 г.

Девизът на столицата е „Расте, но не старее“.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...