Акценти
Начало / Любопитно / Преди 130 години е продадена първата Кока-кола

Преди 130 години е продадена първата Кока-кола

На 8 май 1886 г. фармацевтът Джон Пембъртън продава за първи път газираната напитка, която по-късно става популярна като Кока-кола.

Джон Пембъртън замислил Кока-кола като лекарство, което се купува без рецепта. Благодарение на агресивна маркетингова политика от страна на бизнесмена Ейза Григс Кандлер, напитката става лидер на световния пазар за безалкохолни напитки през 20 век, като продължава да е такава и през новия век.Джон Пембъртън е роден през 1831 година в Джорджия, САЩ. 19-годишен завършва  медицинско училище в град Мейкън. Пембъртън отхвърля така наречената „heroic medicine“, популяризирана от Бенджамин Ръш, който лекува хора, посредством кръвопускане. Обучава се при Самюъл Томпсън – билкар, който лекувал чрез парни бани и отвара от растението лобелия. Пембъртън завършва и обществен колеж по фармация.

Той изобретява Кока Кола в Кълъмбъс, Джорджия, първоначално като комбинация от вино и кокаин, наречена Кока с френско вино на Пембъртън. В началото тя е продавана като лекарство срещу главоболие по пет цента на чаша в автоматите за газирани напитки.

За първи път напитка Кока-Кола напуска САЩ през 1900 година и започва да се предлага в Англия. След няколко години са построени първите заводи зад граница в Куба, Панама, Филипините, Пуерто Рико и Гуам. През 1920 година във Франция започва да работи първата в Европа бутилираща компания.

Създател на характерния шрифт на Кока-кола е Франк М. Робинсън, съдружник и счетоводител на д-р Пембъртън.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...