Начало / Общество / Предимно въпроси за пенсионното осигуряване поставиха плевенчани в приемната на социалното министерство

Предимно въпроси за пенсионното осигуряване поставиха плевенчани в приемната на социалното министерство

Проблеми, свързани с пенсионното осигуряване, както и въпроси с помощите за хората с увреждания поставиха повечето от посетителите на откритата приемна в Плевен, която представи услугите на новосъздадения Център за обаждания и предоставяне на социална информация към Министерството на труда и социалната политика. Плевен е вторият град, след Враца, в който се организира такава приемна преди официалното откриване на кол центъра в началото на месец юли, съобщи Валентина Георгиева, ръководител на проекта „Подобряване качеството на услугите  в системата на  Министерството на социалната политика”. В рамките на този проект е създаден кол центъра за предоставяне на социална информация.

Безплатният телефон на кол центъра е 0800 88 001. Той се избира без код от цялата страна  и на него гражданите могат да подадат сигнал или да получат консултация, свързана с услугите, давани от на Министерството на труда и социалната политика и агенциите към него – Агенцията социално подпомагане, Агенция по заетостта, Главна инспекция по труда, Държавна агенция за закрила на детето и Държавна агенция за хората с увреждания. Въпроси могат да бъдат поставяни и на страницата на кол центъра във Faсebook.

За четирите часа, докато беше отворена приемната в Плевен, тя е посетена от над 70 граждани, които са потърсили консултация по конкретен проблем. „Хората ги интересува какви документи трябва да подготвят, за да получат даден статут или да получат дадена помощ – това са най-често задаваните въпроси. Което означава, че гражданите не са информирани къде и по какъв начин да получат каквато и да било услуга от държавата”, коментира Валентина Георгиева.

В плевенската приемна са поставени и много въпроси свързани с безработицата и заетостта.

Всички сигнали ще бъдат обработени и препратени към съответната агенция, след което ще се проследи даден ли е отговор и какъв е той. Най-дългият законово установен срок за писмен  отговор е 30 дни, когато се касае за проверка по сигнал. В повечето случаи гражданите ще могат да получават консултация веднага при обаждането, а ако е нужно операторът да направи допълнително проучване, гражданинът ще бъде потърсен по телефона, за да получи отговор на питането си. „Стараем се да бъде много динамично и гражданите да получават ясни и конкретни отговори колкото е възможно по-бързо”, подчерта Валентина Георгиева.

В колцентъра работят 25 човека, които дежурят всеки ден, включително събота и неделя, от 8 до 20 часа, като през останалото време система ще записва обажданията, ако има такива, за да бъдат прослушани от операторите на следващия ден.

Редовно ще бъдат изготвяни справки, които ще се предоставят на министъра на труда и социалната политика. Ако се забелязва тенденция в някаква социална дейност, в неговите правомощия е да изисква промяна от съотвентана агенция. Такъв е бил случаят след земетресението в Преник, когато над 100 обаждания са свързани с въпроса какви документи трябва да подадат хората, за да получат обезщетение. „Реагирахме веднага . Така че това е като един пулс, по който веднага се усещат проблемите на хората”, обобщи Валентина Георгиева.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...