Акценти
Начало / Общество / Задържа се ръстът в търсенето на работна сила

Задържа се ръстът в търсенето на работна сила

Ръст в потребностите от работна сила отчитат от Бюрото по труда в Плевен. През месец април обявените свободни работни места са 299 и те са с около 50 повече, в сравнение с  предходния месец. Тогава от местната трудова борса отноворегистрираха известен ръст в търсенето. Основна част от обявените през април свободни работни места – 278, са на първичния пазар. По програми за заетост са заявени 21 места. В  частния сектор заявените работни места са 201.

Неквалифицираният пазар продължава да определя местното търсене, който обхваща 68% от предлагането. Обявените работни места са предимно за хора със средно образование, като се търсят продавачи, куриери, машинни оператори, работници в строителството, пазачи, полевъди, сметосъбирачи, технически секретар, касиер.

На следващо място, но едва с 21% от общите потребности е квалифицираният пазар.Свит и  с  най- ниски потребности е висококвалифицираният пазар   с 10.8 на сто – едва 30 обявени места.

Общият брой на регистрираните през април безработни в Бюрото по труда е 5816 души, които са с 251 души по-малко от регистрираните през предходния месец. Равнището на безработица се равнява на 9.3 на сто. Броят на новорегистрираните на борсата през април е 508, като близо 53% от тях са мъже. 203-ма от новорегистрираните безработни са без специалност, следвани от специалистите – 179, и работниците – 148.

Регистрираните през периода младежи заемат 29.4 на сто, а висшистите съставляват 16.4 на сто

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...