Акценти
Начало / Икономика / Предвижда се sms-известяване на пчеларите за предстоящи пръскания

Предвижда се sms-известяване на пчеларите за предстоящи пръскания

Явор Гечев

В Програмата за развитие на селските райони, която в момента се съставя, е предвидена не малка сума в помощ на пчеларството, като специално внимание ще бъде обърнато на известяването на собствениците на пчелни семейства при пръскане с  препарати. Предвижда се да бъде въведено SMS-известяване на регистрираните пчелари. Това съобщи днес зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, който е в Плевен за участие в провеждащия се форум, посветен на политиката на правителството в областта на земеделието и конкретно в сектора на пчеларството. Срещата е организирана по инициатива на Общинското ръководство на БСП в Плевен. Зам.-министър Гечев подчерта, че срещата е много важна за програмирането на следващия програмен период  на Общата селскостопанска политика.

Зам.-министърът каза, че се търсят варианти държавата със собствени средства да компенсира частично решението на ЕС пчеларството да не бъде включено в Общата селскостопанска политика през следващия 7-годишен период. Каква сума ще бъде отпусната за пчеларите може да се каже през месец март, когато вече ще е готова и утвърдена програмата за развитие на селските  райони, уточни Гечев и подчерта, че със сигурност пчеларите ще получават финансова подкрепа само за постигнати по-добри резултати и умножаване на кошерите.

Зам.-министърът информира още, че в първото тримесечие на следващата година предстои да бъде внесен за обсъждане в парламента нов  Закон за пчеларството., който не е променян от години и който е много важен за браншовото обединяване на пчеларите.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...