Акценти
Начало / Икономика / Доц. Юлиян Станчев: Състоянието на пчеларството в България е тревожно

Доц. Юлиян Станчев: Състоянието на пчеларството в България е тревожно

доц. Станчев

Състоянието на сектора в страната е тревожно, тъй като за 10 години броят на пчелините и пчеларите е намалял наполовина. Тази констатация направи доц. Юлиян Станчев,  председател на Областния пчеларски съюз – Плевен, който участва в провеждащата се днес в Плевен среща по проблемите на пчеларството. Тя е организирана от Общинския съвет на БСП в Плевен и в нея участва зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

Доц. Станчев съобщи, че само 10 процента от пчеларите в страната са подпомогнати по 3-годишната пчеларска програма., като в приетата наскоро програма за следващия тригодишен период предвидените средства не са увеличени. За съжаление не успяхме да постигнем  осигуряване на субсидия за всяко пчелно семейство,  както е при всички земеделци и животновъди за  декар площ и глава добитък, каза доц. Станчев.

Според него вариант за увеличаване на парите за пчеларите е да се въведе такса за опрашване, която да се заплаща от земеделските производители, както е в много страни в Европа и в САЩ.  На отделни места в Плевенска област е постигнато споразумение и  са осигурени суми за опрашване, но като цяло в страната пчеларите не получават  нищо от тази толкова важна в природата дейност, каза пчеларят.

Затова сред основните искания на пчеларите е равнопоставеност с другите земеделски производители при получаване на държавна субсидия, а в дългосрочен план – промяна в структурата на земеделието, като се увеличат площите с овощните и зеленчуковите градини, което ще е в интерес на българското население и на пчеларството. Доц. Станчев посочи, че през последните 10 години площите с овощни градини са намалели три пъти, а зеленчуковите градини са двойно по-малко.

Според разчетите около 13 млн. лв. са нужни за държавна субсидия, която да се разпределя на регистрираните пчелни семейства. Проблемът е, че около 2/3 от общо 530 000 пчелни семейства в страната не са регистрирани. Причината е усложнената и сравнително скъпа процедура, затова пчеларите настояват да бъде създадена специална, по-облекчена система за регистрация.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...