Начало / Общество / Предадоха на съд мъж, опитал с неверни документи да получи пари от ДФ „Земеделие”

Предадоха на съд мъж, опитал с неверни документи да получи пари от ДФ „Земеделие”

 

 

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 42- годишен мъж, представил неверни документи, с  цел  да получи средства от ДФ „ Земедели“, информират от пресцентъра на правораздавателната институция.

Обвинението срещу Детелин Д., е за това , че на  11.09.2012г. в гр.Плевен пред ОД на ДФ „Земеделие“ гр.Плевен, като кандидат за подпомагане по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ по „Програма за развитие на селските райони“ за периода 2007-2013г., представил неверни сведения в Заявление за подпомагане, чрез приложен към заявлението неистински официален документ – Удостоверение за наличието или липсата на задължения на основание от  НАП- Велико Търново, офис Плевен, в което било вписано, че няма изискуеми публични задължения към държавата въпреки наличието на такива., /осигурителни задължения за държавно обществено осигуряване, универсален пенсионен фонд и здравни осигуровки за периода и наказателни постановления – общо за 2648,60лв/,   за да получи средства в размер на 24 446 лв.  за първо плащане от Европейски земеделски фонд по „Програма за развитие на селските райони“ за периода 2007г.-2013г., като на 10.12.2012г. получил тези средства.

На 23.04.2012г.обвиняемият се регистрирал като земеделски производител., като възнамерявал  да се занимава с отглеждане на зеленчуци, а впоследствие да закупи пчелни семейства и да създаде пчелин. За целта се  нуждаел от средства и решил да кандидатства за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Създаване на стопанства на млади фермери по програмите за развитие  на селски райони“ за периода 2007-2013г.

Съгласно изисквания, един от  задължителните за кандидатстване  документи, било удостоверение за наличие или липса на изискуеми публични задължения към държавата.          Обвиняемият знаел, че има такива  задължения – осигурителни задължения за държавно обществено осигуряване, универсален пенсионен фонд и здравни осигуровки за различни периоди и наказателни постановления общо за  2648,60лв. За да отговаря на изисквания Детелин се снабдил с неистински официален документ – Удостоверение, в което било вписано, че „няма задължения“.    На 11.09.2012г. обвиняемият се явил в ОД на ДФ „Земеделие“ подал  Заявление за подпомагане по мярка 112 – „създаване на стопанства на млади фермери“, като  представил и необходимите документи, сред които и  неистинско удостоверение. Бил сключен договор  за отпускане на финансова помощ в размер на 48 892 лв., като  първото плащане било извършено на 10.12.2012г.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд Плевен.

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...