Акценти
Начало / Последни новини / Общинските съветници не приеха разпределението на средствата между спортните клубове в Плевен

Общинските съветници не приеха разпределението на средствата между спортните клубове в Плевен

Общински съвет – Плевен не прие предложението за разпределение на средствата в група „Физическа култура и спорт“ за 2016 година. Гласуваните средства в размер на 195 000 лв. трябваше да бъдат разпределени на 30 спортни клубове, кандидатстващи и оценени по предварително изготвени правила. Критериите за разпределение бяха изготвени от зам.-кмета Иван Кюлджийски и спортния отдел на Община Плевен.

Според предложението, внесено от кмета на Плевен Георг Спартански, 145 000 лева от общата сума трябваше да бъдат разпределени между спортните клубове, а 50 000 лева да останат към резерва на група „Физическа култура и спорт”. До това решение се е стигнало, след като в Община Плевен са постигнали запорни съобщения срещу баскетболния клуб „Спартак”. Градоначалникът обясни, че е провел разговор с председателя на комисията по „Младежки дейности, спорт и туризъм” Цветан Антов, откъдето е разбрал, че запорните съобщения са към БК „Спартак – Плевен”, а от 2015 година тимът вече има нова регистрация, която е БК „Спартак – Пл”. В този смисъл средствата няма да бъдат запорирани и предоставени на трети лица, каквито са били притесненията при разпределението на финансовия ресурс.

Второто предложение, което беше гласувано от съветниците, беше внесено именно от комисията по „Младежки дейности, спорт и туризъм”. Според него на 12 от клубовете се намаляват парите с по 1300 лева, за сметка на баскетболния „Спартак – Пл”, който вместо 50 000 лева, ще получи 65 000 лева. Цветан Антов мотивира това разпределение на средствата с несъгласие на членовете на комисията с изготвените критерии от общинската администрация. На запитване на кмета на какъв точно принцип са преценили да намалят парите на едни клубове, а на другите да оставят в същия размер, Антов отговори, че за някои от клубовете са приспаднати средствата по критерия за масовост.

И двете предложения за разпределяне на средствата не бяха приети, а Георг Спартански заяви, че няма да внася ново предложение пред Общински съвет – Плевен.

„Ако вие ми вържете ръцете и ме заставите да приема някакви суми, които считам, че са незаконосъобразни, аз ще наложа вето и ще се отнеса в съда. И този, който ви принуди по един или друг начин да го гласувате, без да имате писмени критерии, без да има формула, по която да се разпределят парите, ще го видим в Административен съд – Плевен, а оттам и във Върховен съд, защото до дупка ще ви съдим за това решение. Казвам ви го най-отговорно“, категоричен бе кметът на Плевен. „Първо клубовете отказаха да поемат ангажимент за собствената си съдба. Второ – бламирате усилията на администрацията, без да имате насреща разписани критерии, за да покажете, че те са по-добри. Администрацията си е свършила работата. Вие сте съветници и трябва да дадете решение как да се излезе от ситуацията. Но клубовете да знаят, че нямат право да се сърдят на общинска администрация. Нашата работа ние сме си я свършили. Поемете инициатива, изгответе критерии и ако ме убедите, че е законосъобразно, ще разпоредя на финансовия отдел да ви плати сумата”, коментира Георг Спартански след гласуването на предложението.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...