Начало / Общество / Предадоха в прокуратурата одитния доклад за продажбата на автогарата

Предадоха в прокуратурата одитния доклад за продажбата на автогарата

Приключи одитната оценка  на продажбата на сградата на плевенската автогара. Експертното становище е поискано отновия кмет доц. Димитър Стойков, заради съмнение, че е ощетен интересът на Община Плевен при извършената покупко-продажба на автогарата от предишната общинска администрация. Позовавайки се на одитния доклад,  доц. Стойков заяви, че са допуснати поредица от грешки, които са довели до сериозни финансови щети за Общината. Като всичко започва от решението да се купят на лизинг  19 автобуса през 2005 г. на стойност 1 млн. 600 хил. лв. без ДДС без да има точни финансови разчети за възможността да се покрива дълга. В резултат две години по-късно плащанията по лизинговия договор са спрени и дружество „Автобусни превози” е доведено до фалит.

Общината неколкократно кредитира дружеството без да направи опит да й бъде прехвърлена собственост като обезпечение. Включително е изпусната възможността да се купи цялата сграда на автогарата веднага след като Общинският съвет решава това. Но тогава е купена само половината от сградата, с мотива, че липсва финансова възможност. В резултат се стига до съдия изпълнител и обявяването на автогарата на търг, на който Община Плевен трябва да заплати 1 млн. 559 хил.лв. за останалата половина на сградата. Според направения одит тази сума е с 575 хил. лв. повече, поради допуснати грешки от частен съдебен изпълнител, довели до ощетяване на общинския бюджет.

Целият одитен доклад заедно с всички документи е внесен в прокуратурата за преценка на компетентните органи, обяви доц. Димитър Стойков.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...