Начало / Политика / Комисия да следи дружествата с кадрови промени искат от БСП

Комисия да следи дружествата с кадрови промени искат от БСП

От БСП ще внесат предложение да бъде сформирана временна комисия към  Общинския съвет, която да следи икономическото развитие на дружествата, в които ГЕРБ направи кадрови промени след встъпване на власт. Това съобщи председателят на червените в Плевен Любомир Петков. Общинският съвет, като принципал,освен с кадрови промени трябва да се занимава и с икономическото състояние на общинските дружества и ако има нужда, да предприеме и други възможни мерки за оздравяване на състоянието им, обясни мотивите за предложението Любомир Петков.

По повод решенията на управляващото мнозинство за някои  промени в такса смет от БСП изразиха подозрение, че ГЕРБ води непоследователна политика. „Този тип работа на Общинския съвет днес да се взема едно решение, а след това да се връща на старо положение създава усещането за непоследователност в политическо отношение”, коментира Любомир Петков решението учебените заведения да бъдат облагани с такса смет, макар и частично.

Става въпрос за това, че от БСП предложиха училищата в общината и университета да бъдат освободени от такса за битови отпадъци с мотива спестените средства да бъдат използвани в подобряване качеството на учебния процес. Според социалистите това е начин за правене на добра местна политика, която показва отношение към образованието  в общината. Но администрацията отхвърля предложението на БСП в разрез с текстовете на Закона за местните данъци и такси, според които местните налози могат да бъдат променяни до 1 декември на предходната година за следващата календарна година и всяка промяна в текущата година е незаконосъобразно действие, подчертават от централата на БСП в Плевен.

Вместо тези несъобразени със закона стъпки от ГЕРБ биха могли да дофинансират сметосъбирането и сметоизвозването от бюджета, ако средствата за чистотата през 2012 г. недостигнат, препоръчват от БСП, имайки предвид, че бяха повишени някои други местни данъци, като данък сгради например.

От БСП заявиха, че няма да правят коалиция с ГЕРБ в местния парламент. Но ще подкрепяме всяко добро предложение за развитието на Плевен, подчерта областният председател на левицата Васил Антонов и допълни, че ще бъдат и инициатори на идеи, които ще допринесат за доброто на Плевен и плевенчани.

Прочетете също:

Как се разпределят мандатите от Плевен в 48 НС

Деветте мандата от област Плевен в 48 НС се разпределят между шест от партиите, преминали ...