Акценти
Начало / Любопитно / Празник на сланината организират на Месни Заговезни в Априлци

Празник на сланината организират на Месни Заговезни в Априлци

априлци

За четвърта поредна година Община Априлци и местното читалище „Светлина – 1895” организират Празник на сланината и греяната ракия.  Събитието, което събира над 1 000 посетители в курортното планинско градче,  ще се състои на 23 февруари ,Месни Заговезни,  в центъра на града.

Чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор, празникът запазва българските традиции и привлича  радетели, последователи и съмишленици в цялата страна, казват организаторите.

Атракция на празника е на т.нар. „Бабина гозба”, която се приготвя от 20 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук, забъркани в огромен тиган. Организаторите са предвидили и други кулинарни изкушения за посетителите, стабилно подкрепени с любимата на всички балканджии греяна ракия

Програмата на празника включва и  разнообразни конкурси  -„Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка”, „Кулинарна изложба – базар за ястия със сланина” , „Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”, конкурс за детска рисунка „ Моят зимен град Априлци”. За отличените са предвидени парични награди и грамоти, а Голямата награда  е живо прасенце.

Под мотото: „Всички заедно да загърбим материалното време, в което живеем, потапяйки се в духа на празника, човечността и българщината”, организаторите на празника приветстват  с „Добре дошли!” и „Наздраве!” всички родолюбиви българи.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...