Акценти
Начало / Икономика / Правителството къта средства от бюджета за покриване на неразплатени средства от ЕС

Правителството къта средства от бюджета за покриване на неразплатени средства от ЕС

Бюджетният резервът, с който правителството се хвали, е за покриване на неразплатени от ЕС средства на българската държава, които до този момент са в размер на 600 млн.евро., натрупани основно през последните две години. Това коментира в Плевен депутатът Румен Гечев. Той посочи,  че правителството не харчи пари от бюджета, съкращавайки разходите и според него,  са неизпълними заложените в Бюджет 2016  капиталови разходи в размер на 2.5 млрд. лева, при положение, че до този момент са изхарчени не повече от 300 млн. лв.

По отношение доклада на ОЛАФ, в който се посочва, че България е в челната тройка по кражба от еврофондове, Гечев е категоричен, че трябва да бъдат уволнени веднага и дадени на прокурор служителите, които са подписвали корупционни договори. Такова нещо обаче не се случва, посочи Гечев.

По думите му управляващите изкривяват информацията за състоянието на икономиката на страната. Според управляващите износът на страната се увеличава, според Гечев – той е по-малък в сравнение с миналата и по-миналата година. Като една от основните причини за срива във външнотърговските отношения на страната той посочи „политическия слугинаж” на управляващите, който винаги е за сметка на българската икономика. „Отказът за подобряване на политическите и икономическите отношения с Русия, води до загуба на 400-500 млн. евро само за тази година”, посочи Гечев, цитирайки заключения на самото правителство. „Фирми от Франция, Германия, Англия и други страни  не се изтеглиха  от Русия и не свиха дейността си. Но България, която я подритват като празна кратуна, поради това, че управляващите не защитават националните интереси, губи стотици милиони евро всяка година за сметка на малките и средните фирми. Както е в плевенския край, в който се разчиташе на селскостопанска продукция и свързаната с нея преработвателната промишленост”, коментира Гечев.

България пада все по-надолу в списъка за конкурентоспособност, в опашката на Европа сме и по стандарт на живот, посочи депутатът от БСП.

Гечев нарече „празни приказки” изказванията, че има интерес на чужди инвеститори към нашата страна и подкрепи позицията си с цифри, според които само за тримесечието на тази година тези инвестиции са 3-4 пъти по-малко в сравнение с миналата година. Кой чужд инвеститор ще дойде в такава страна, която се е ориентирала към еднолична власт, зададе риторичен въпрос Гечев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...