Акценти
Начало / Общество / Правила за безопасно движение припомнят от „Пътна полиция” преди началото на учебната година

Правила за безопасно движение припомнят от „Пътна полиция” преди началото на учебната година

В навечерието на новата учебна година от „Пътна полиция“ изготвиха практически препоръки за децата и техните родители за пътна безопасност.

Децата са сред най-уязвимите участници в пътното движение. Наша отговорност е да ги научим да се пазят сами, да познават и спазват основните правила за движение, призовават от „Пътна полиция”.

Пътните полицаи съветват родителите преди първия учебен ден да припомнят на децата си най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно, както и основните правила за движение като пешеходци. Сред препоръките е същоучениците да използват светлоотразителни жилетки или елементи, които могат да се закрепят за облеклото или ученическата раница. Полицаите обръщат внимание на учениците, които ще се придвижват до училище с велосипед, че велосипедът е пътно превозно средство и за него важат правилата за движение както за всяко друго превозно средство. Важно е да се знае от велосипедистите, че когато карат велосипед, нямат предимство на пешеходна пътека. Ако искат да се възползват от това предимство, трябва да слязат от колелото и да го бутат докато пресичан на зебра.

Много важно е за учениците да осъзнаят, че закъснението за училище не е повод за нарушаване правилата за движение на пътя, защото лесно могат да станат жертва на катастрофа.

С специални препоръки от „Пътна полиция” се обръщат към водачите на превозни средства, за да засилят вниманието им преди началото на учебната година. Заради безопасността на децата на пътя, приемете следните съвети – винаги спазвайте ограниченията на скоростта, ако се движите вблизост до училище или детска градина; никога не спирайте върху пешеходна пътека; намалете скоростта дори под максимално разрешенат, ако преминавате покрай спирки на масовия градски транспорт в близост до учебно заведение. Винаги давайте предимство на децата, които пресичат пътното платно на пешеходна пътека. Ако зад вас се движи друг автомобил, подайте разбираем за водача му знак, че също трябва да спре и да изчака преминаването на децата, съветват още пътните полицаи.

 

 

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...