Акценти
Начало / Общество / По проекти за 160 млн. лева работи Общината

По проекти за 160 млн. лева работи Общината

През последните четири месеца общинската администрация е депозирала за оценка четири проекта на обща стойност 26 млн.лв. Най-големият сред тях е проектът за изграждане на система за управление на отпадъците в регион Плевен на обща стойност 24 млн. лв. Това съобщи на брифинг днес кметът доц. Димитър Стойков.

В процес на разработка са 11 проекта . Най-мащабният е този за изграждане на интегриран воден цикъл на Плевен по оперативна програма „Околна среда”, по който ще се работи съвместно с Община Долна Митрополия  и град Тръстеник. По проекта се предвижда изграждане на пречиствателна станция и на колектор в Плевен, както водоснабдителна  и канализационна мрежа на Долна Митрополия и Тръстеник. Само за Община Плевен предварителната оценка на проекта е за 72 млн. лв. „Но очакванията са сумата да е по-висока, затова имаме идея да кандидатстваме за отпускане на държавна помощ. Вече сме водили разговори с министър Дянков”, уточни кметът.

До 20 март проектът трябва да е готов  и предаден  за одобрение в България, а тъй като надхвърля 50 мнл.евро, задължително се изисква одобрение и от Брюксел, което се очаква да бъде получено до края на гадината. Така че най-рано проектът може да стартира в началото на следващата година, уточни доц. Стойков. Той допълни, че ако Плевен не успее сега да привлече европейски средства за реализацията на проекта, след  две години ще трябва да го реализира със собствени пари, което би било непосилно за финансовите възможности на Общината.

18 млн. лева по 21 разработени проекти по европейски програми усвоява в момента Община Плевен. В осем от тях Общината е водеща организация. Най-големият сред осемете е проектът за организацията на уличното движение, чиято стойност е 7 млн. 064 хил. лв., от които собственият принос е 353 000 лв. Част от проекта е започналият ремонт на бул. „Георги Кочев” в западната индустриална зона.

Общо Община Плевен работи по проекти за 160 млн. лв. обощи кметът доц. Стойков

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...