Акценти
Начало / Здравеопазване / По повод Седмицата на донорството в Плевен ще бъде разкрит информационен пункт

По повод Седмицата на донорството в Плевен ще бъде разкрит информационен пункт

кампания-донорство
Снимка: архив ИнфоПлевен

От 11 до 17 октомври в цялата страна се отбелязва Седмицата на донорството. Плевен също ще се включи в поредицата от събития чрез организиране на информационен пункт от плевнското представителство на Асоциацията на студентите медици в България. Пунктът  ще бъде разположен пред мол-а в центъра на града  на 15 октомври, сряда, от 11 до 17 часа

Седмицата на донорството се организира за втора поредна година от Изпълнителната агенция по трансплантация, заедно с над 20 пациентски и партньорски организации в цялата страна. В България над 1000 души са в листата на чакащите за трансплантация на орган, съобщават от Изпълнителната агенция по трансплантация. Пак според техни данни двойките с репродуктивни проблеми в страната са 145 000, от трансплантация на стволови клетки имат нужда 100 души.

В световен план нуждата от донорски органи нараства всяка година. Само в Европейския съюз над 61 000 души чакат, а всеки ден 12 от тях умират. В България всяка година 200 души си отиват в очакване на донор, като нови 300 влизат в листата на чакащите за орган. Идеята на Европейския ден на донорството и трансплантациите е да провокира дебат и информираност по проблемите на органното донорство, както и да спомогне за провеждане на така важния разговор за донорството още на ниво семейство, напомнят от Министерството на здравеопазването.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...