Начало / Образование / По-малко ученици в паралелка иска директорката на ПГ по лозарство и винарство в Плевен

По-малко ученици в паралелка иска директорката на ПГ по лозарство и винарство в Плевен

DSCN2377

Минималният брой на учениците в една паралелка в професионалните земеделски училища трябва да бъде намален от  12 на максимум  10, смята Бисерка Илиева, директор на ПГ по лозарство и винарство в Плевен . Тя постави исканията си по време на посещението на земеделския  министър Димитър Греков в учебното заведение вчера. По думите на Илиева дори е удачно децата в една паралелка да са още по-малка бройка. В земеделското образование не е нужно да има много деца или много студенти. Важното е да бъдат подготвени добре. Един среден специалист, излизайки от професионалната гимназия, трябва да е почти агроном, подчерта тя.

Илиева смята, че модерното зeмеделие е може би ключът за излизането от националната ни криза в рамките на европейския и на световния пазар. Трябва държавна политика за децата, които постъпват в тези училища – по отношение на хранене, такси на общежития, т.е. социалният модел на земеделското образование трябва да доминира пред останалите професии.

Министерският и съвет и другите структури, от които зависи, трябва да обсъдят приоритетите в професионалното образование и да имат предвид, че земеделието като отрасъл на нашата икономика трябва да е много силен приоритет, смята директорката на плевенската гимназия.

Модерните кооперации и стопанства обхващат огромни терени обработваема земя (например 15-20 хил. дка) , имат модерна техника и в тях не са необходими повече от 5-6 средни специалисти. Останалите могат да бъдат работници без съответната специализация, информира още  тя.

Ако земеделското образование стане  приоритет за държавата, и учениците ще постъпват в специализираните училище с желание. „От всичките ни 170 ученика само 15-20 имат големи семейни стопанства, други притежават с по-малки, има и такива, които проявяват някакъв интерес към тази дейност, но има и деца, които за първи път се сблъскват с темата земеделие, но пък им става интересно благодарение на нас”, добави Бисерка Илиева.

Министър Греков напълно подкрепи исканията и информира, че се работи в тази посока.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...