Акценти
Начало / Образование / По единствена в страната специалност за дуално обучение ще има прием в Плевен

По единствена в страната специалност за дуално обучение ще има прием в Плевен

Преработка на месо, месни продукти и риба е специалността, по която от новата учебна година единствено в Плевен ще има прием за дуална форма на обучение. Специалността ще бъде разкрита в Професионалната гимназия по мениджмънт и хранителни технологии в Плевен и е част от утвърдения държавен план-прием за учебната 2018/2019 година в област Плевен.

Общо за областта в дневна форма на обучение след завършен 7 клас са утвърдени 40 профилирани паралелки в 18 средни училища и 2 профилирани гимназии, и 59 паралелки в 22 професионални гимназии, 4 средни и 2 обединени училища. Одобрени са също 4 паралелки за придобиване на професионална квалификация с обучение до 10 клас и 7 паралелки в професионални гимназии за задочно обучение. Това съобщи днес на пресконференция началникът на Регионалното управление на образованието в Плевен Албена Тотева. Тя уточни, че предстоят да бъдат утвърдени допълнително още две паралелки за придобиване на професионална квалификация  с обучение до 10 клас в новообразуваните обединени училища в Мечка и Търнене.

В утвърдения държавен план е предвиден прием по 7 специалности за придобиване на професионална квалификация в дуална форма на обучение, при която в последните две години – 11 и 12 клас, подготовката на учениците се осъществява в реална работна среда. Освен паралелката в ПГМХТ – Плевен, дуална форма на обучение ще има още в ПГ по селско стопанство в Долни Дъбник, ПГ по земеделие в Кнежа, Професионалните гимназии по механо-електротехника в Кнежа, Плевен и Червен бряг.

За сравнение през миналата година за дуална форма на обучение в областта е била реализирана само една паралелка. „Всички нови специалности за следващата учебна година са съгласувани с бизнеса. Забелязва се положителната тенденция работодателите да са водеща страна  при разкриването на специалности не само за дуално обучение.  А с усилията на експерта по професионално образование Цветанка Тончева Регионалното управление на образованието успява да предложи широка палитра от специалности и да запазим професии, които са значими за бизнеса. Така постигаме устойчивост в професионалното образование в региона”, изтъкна Албена Тотева.

2 445 ученици в област Плевен ще завършат тази година седми клас. Графикът за прием на документи за кандидатстване след завършено основно образование след 7 клас вече е утвърден и качен на сайта на РУО – Плевен, за сведение на ученици и родители.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...