Акценти
Начало / Общество / По европроект „Дунавци” обучиха 40 ученици в доброволчество

По европроект „Дунавци” обучиха 40 ученици в доброволчество

Близо 40 ученици от различни селища на община Долна Митрополия са обучени в доброволчество за опазване на околната среда по поречието на река Дунав в района на село Байкал в рамките на приключилия проект „Дунавци”. В продължение на близо половин година от сдружение „Еко Байкал” организираха редица инициативи с цел популяризиране ценностите на доброволчеството в опазване на природата. Това отчете Албена Трифонова, председател на сдружението. Учениците, включени в проекта, са преминали еднодневен тренинг в Общинския център за извънучилищни дейности в село Байкал, за да навлязан в света на доброволчеството. След това, 16 от тях са провели обучение в Троянския балкан. По време на поход с ръководителя на проекта –  еколога д-р Иван Райчев, те са се запознали с екосистемите в този район, учили са се на екипна работа, придобили са умения за комуникация и овладяване на конфликти, научили са се на самооценка и самотивирани за доброволчество, както и да привличат други съмишленици. Заключителната инициатива по проекта е почистване на крайбрежието на Дунав в района на Байкал.

Всички ученици, които бяха включени в проектните дейности със сигурност вече имат по-различен поглед върху живота и са убедени, че може да се прави добро без заплащане, стига да пима кауза, зад която да застанат, обощи ръководителят на проекта д-р Райчев.

Младежите – доброволци ще продължат да работят със сдружение „Еко Байкал” и в бъдеще. Сдружението вече има разработен нов проект в областта на биозарзнообразието, който очаква одобрение за финансиране.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...