Акценти
Начало / Образование / По два нови проекта ще работят в ДФСГ “Интелект” от новата учебна година

По два нови проекта ще работят в ДФСГ “Интелект” от новата учебна година

Възпитаниците на ДФСГ “Интелект” Плевен ще имат възможност да участват в реализирането на два нови проекта по програма “Коменски”, всеко от които е на стойност 20 хил. евро. По едната инициатива партньорството е двустранно – с Италия, а по другата – многостранно, уточниха от ръководството на гимназията.

“Близки срещи от пети вид” е името на двустранния проект, координатор по него в гимназията е Нели Цветкова. Ще се включат четирима учители и 21 ученика от 9 клас. Кои точно ще са те ще стане ясно след щателно пресяване на кандидатите, на които освен желание, ще са необходими и много знания и умения. Ще има и проверка на базисните знания по темата “Български фолклор”. Предвидена е подготовка за зимните празници в България с възстановка на някои от най-интересните моменти като коледуване и кукерски танци, Коледа и традициите в отбелязването. Подготовката за пролетните празници – народни и отчасти църковни, включва възстановка на някои от най-интересните моменти от Лазаруването и Цветница, Великден и традиционното боядисване на яйца, което ще стане по време на престоя на плевенската група в Италия през април догодина.

Нели Цветкова обясни, че ще има и финален прощален концерт. На него ще бъдат показани най-важните моменти от съвместната работа с Италия, представени като среща между минало, настояще и бъдеще. “Бъдещето ще са извънземните и техния космически кораб, на който ще бъдат изпратени всички онези стойностни неща, без които нашето съществуване е поставено на карта, с пожелание да бъде съхранено за поколенията ако искаме да ни има и занапред”, допълни координаторът на инициативата.

Многостранният проект е с акцент обучение по бизнес комуникации /невербално общуване/ в професионалните училища, негов координатор за ДФСГ “Интелект” е Галя Николова. Партньори ще са Полша /координатор/, Румъния, Франция, Турция, Хърватска и България, чака се потвърждение от Италия. От плевенската гимназия ще участват 6 учители и 18 ученика от 9 и 10 клас. Проектът ще се изпълнява за срок от две учебни години и е разделен на 4 етапа. Домакин на първия през месец ноември ще е Реюнион, Франция, които ще подготвят театрални дейности и игри за опознаване. При посещението там партньорите ще покажат презентациите си, ще обсъдят вариантите за създаване на лого, както и видовете невербална комуникация при запознаване.

Домакин на следващия етап ще е България, а по време на гостуването партньорите ще представят информацията за шест аспекта на невербална комуникация – зрителен контакт, пространствени кодове, цивилизационни, тактилни и двигателни кодове и ще представят модно шоу с костюми, подходящи за различни случаи.

Третият етап ще е в Турция, където ще има тренинги и уъркшоп сесии, посветени на явяване на интервю, посещение на фирми за наблюдение на дейностите по обслужване на клиенти. Ще се разиграват и ситуационни модели за практикуване на наученото.

Полша ще е домакин на четвъртия етап. Тогава всички екипи ще представят 7 скеча пред местната общност, която ще оценява изпълненията. Предвидено е и финално състезание – викторина, в което ще участват смесени отбори.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...