Акценти
Начало / Икономика / По два международни проекта ще работи местната инициативна група в Кнежа

По два международни проекта ще работи местната инициативна група в Кнежа

Летен селски панаир и представяне на младежи на европейска сцена са основните дейности, които ще изпълнява Местната инициативна група /МИГ/ в Кнежа в рамките на два огромни проекта с международно участие. Това става възможно след като Министерство на земеделието пусна мярка 421 от Програмата за развитие на селските райони „Вътрешно териториално и транснационално сътрудничество”. Това съобщи изпълнителният директор на МИГ Иван Христов.

Той разказа, че много време не могли да намерят партньор по проектите, защото всички чуждестранни МИГ-ове искали развитие на съвместни структури в туризма – това, което в Кнежа няма. Най-после обаче упоритостта им е възнаградена и намерили водеща организация – финландска местна инициативна група. Постепенно освен българската и финландската групи, се включили естонци, латвийци, два МИГ-а от Унгария, от Ирландия, Австрия, Малта и Чехия.

Всички те започват работа на два огромни проекта – единият е летен селски панаир, който ще е изложение на техника и стока. Той ще започне от юни месец от Финландия, после ще мине през всички страни, които участват в проекта. Кнежа ще се включи със сортове царевица от Института по царевицата и с изложение на олио. Останалите МИГ-ове уточняват с какво точно ще участват. В Кнежа панаирът ще е точно за празника на царевицата в началото на октомври, участниците от другите страни ще покажат стока от техните райони.

Вторият проект се нарича „Младежи на европейската сцена” и е културен, уточни Иван Христов. Участват млади хора до 25 години като всеки един от МИГ-овете ще представи по една театрална трупа, която да изнесе по едно представление във всяка от държавите-участнички. Все още нещата са на ниво замисъл и партньорското споразумение не е подписано, защото желаещите са много.

А по последна информация, споразумението ще бъде подписано в края на март във Вилнюс, Литва. След това всеки един от участниците ще се върне в страната си и ще внесе проекта в неговото Министерство на земеделието. Следва получаване на финансиране до 200 хил. евро.

„Тук местната инициативна група е повече като посредник между тези дейности, защото нашата основна работа на територията на Кнежа не е да правим културни дейности, а да развиваме икономически района”, обясни Христов.

В България в момента са финансирани 35 местни инициативни групи по стадий 2 на Програмата за развитие на селските райони. МИГ-ът в Кнежа е единствен в Плевенска област, той усвоява 3.5 млн. лв. в периода до 2015 год.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...