Акценти
Начало / Общество / Из редакционната поща: По два безплатни талона за паркиране – тази привилегия си осигуриха общинските съветници през този мандат

Из редакционната поща: По два безплатни талона за паркиране – тази привилегия си осигуриха общинските съветници през този мандат

Общински съвет-гласуване

През септември 2012-та кметът на София и общинските съветници от СОС се отказаха от безплатното паркиране в синя и зелена зона. Малко по-късно експредседателката на НС връчи талона си за безплатно паркиране на репортерка от в-к „Труд”.  Лицемерни или не, тези актове на отказ от привилегии тушираха донякъде общественото недоволство. За жалост до Плевен то така и не стигна. Скромните опити за протест се изчерпаха с ерзац на софийските лозунги и свирки. Нито дума за плевенските безобразия на хора облечени във власт. Или пари. Или и двете.

Едно такова безобразие са въпросните талони.  Че даже не един, а по два безплатни талона са гласували за себе си плевенските общинари. Да, това не е престъпление от правна гледна точка. Но е неприемливо от етична. Още повече, че самите те са приели в своя „Етичен кодекс” от 22.12.2011 г. „….  че представителите в местните власти, избрани за политически мандат следва да упражняват своите отговорности съобразно етични принципи и с безупречен морал;”

Законът за движение по пътищата не регламентира ли достатъчно добре въпроса за колите със специален режим на движение ? Поради каква необходимост е наложително да има безплатен талон за общински съветник ? Защо им е необходим и втори талон ? Одобряват ли техните избиратели тази двойна привилегия ? 660 лв. струва на плевенчани годишната такса за паркиране, ако решат да си закупят талон . 1320 лв. струва на бюджета безплатната привилегията на един общински съветник. 54 120 лв. струват двата безплатни талона на всичките 41 съветници. Не е ли твърде много ?! И не е ли грозно при тази сиромашия, безнадеждност и липса на справедливост ? С отказа си от тази привилегия общинските съветници няма да решат тези проблеми. Но ще покажат съпричастност, така необходима в днешно време.

И щом до сега не са го направили, време е да ги накараме. Защото все отнякъде трябва да се започне. Сега за отнемане на привилегията за два безплатни талона – утре за нещо повече !

 Правдолюба Маринова

 П.П. В сайта www.peticiq.com/protiv_privilegii  сложете своя подпис, ако сте съгласни с написаното. При достатъчно гласове, петицията ще бъде внесена в деловодството на ОбС – Плевен. 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...