Акценти
Начало / Общество / Почти е сигурно – Агенцията по лозата и виното ще е в Плевен

Почти е сигурно – Агенцията по лозата и виното ще е в Плевен

На едно от следващите заседания на Министерския съвет очаквам да се разгледа въпросът за преместване на Агенцията по лозата и виното в Плевен, съобщи днес на брифинг кметът проф. Димитър Стойков. Според него, това е едно от най-сигурните предложения.

Мотивите са, че в региона има над 40 хил.дка лозя и винарски изби с авторитет, извоюван с високо качество на произвежданото вино. „Без да навлизам в конкретика, но има региони, които претендират за същата агенция, но в същото време пращат гроздето си за преработка в нашите изби”, изтъкна кметът.

Не на последно място в подкрепа на това преместване е намиращия се в Плевен Лозаро-винарски институт, който разполага с научни кадри, богата експериментална база и нужния сграден фонд. В плюс е, че имаме също Професионална гимназия  по лазарство и винарство, в която от тази година ще има прием по нова специалност „Агроекология”, в която ще се изучава и аграрна политика и икономика.

„Смятам, че е обективно Агенцията по лозата и виното да бъде в Плевен”, заяви проф. Стойков и допълни, че е почти сигурно скоро това да се случи.

Пред журналисти кметът обяви основанията в градът ни да бъдат разположени още две държавни структури – Агенцията за медицински одит и Агенцията по енергийна ефективност. „Доводите в подкрепа на тази идея не са малко и не са за пренебрегване”, подчерта проф. Стойков.

Агеницията за медицински одит, известна още като медицинската ДАНС, изпълнява контролните функции по изпълнението на здравните услуги. В нея работят 50 профилирани лекари специалисти, които проверяват всеки един сигнал срещу лекари и медицински заведения и едва след това се излиза с решение по проблема. „Плевен е разположен в Централна България, което прави достъпа до него от всички краища на страната еднакво лесен. Тук имаме Медицински университет с традиции и извоювани позиции, разполагаме с нужните кадри със съответната квалификация и опит. Също има възможност веднага да бъдат предоставени необходимите помещения за Агенцията”, обясни проф. Стойков.

Като основно предимство в нашия град да бъде преместена Агенцията по енергийна ефективност кметът изтъкна факта, че сме на едно от първите места в страната по обществени сгради, изпълнили проекти за енергийна ефективност. „Това е сигурно доказателство, че има подготвени екипи, които се занимават с този проблем”, подчерта той и изтъкна, че има събрани над 2600 подписа на граждани, подкрепящи идеята в Плевен да бъдат преместени повече държавни агенции.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...