Акценти
Начало / Спорт / Алтернативен олимпийски огън беше запален от Вечния огън пред Мавзолея

Алтернативен олимпийски огън беше запален от Вечния огън пред Мавзолея

Младен Белчев и дъщеря му Екатерина тази сутрин в 10.30 часа запалиха алтернативен олимпийски огън от Вечния огън пред Мавзолея. Под възгласи „София- Лондон през Плевен” те прениха през шпалир от велосипедисти и потеглиха на велопоход до Олимпийското градче в Лондон.

Символичното начало велопохода беше поставено  в парк „Кайлъка”, от където ще пропътуват с велосипеди 4 000 км, за да стигнат в Лондон на 25 юли. Началната точка на пътешествието не е случайна – точно преди година в парка Белчев е блъснат от мотоциклетист, докато правил обичайния си преход с велосипед. След катастрофата, Белчев е с два счупени крака, увредена лява ръка и три счупени ребра. Но с огромни усилия и помощ на лекарите и семейството той се възстановява и решава да премине през 11 държави с велосипед и да носи послание – „Пазете велосипедиста на пътя!“. Веломаратонецът ще осъществие и една друга дългочакана мечта – в Лондон да види пет месечния си внук Евън-Александър от малката си дъщеря Светлана и да присъства на  Олимпийските игри.
През всичките тези километри Младен ще пренесе запаления факел от Вечния огън пред храма-мавзолея „Свети Георги Победоносец”. Към групата от Плевен, която е 11 души, се е присъединил англичанин, загубил близки при катастрофа с велосипед. В отделните държави ще се присъединяват още подкрепящи идеята за безопасно движение на велосипедистите по пътищата на света. В Унгария ще се включи и синът на Младен – Борис. От Плевен с него тръгва и зет му Антъни.

Групата днес ще премине маршрута Плевен-Козлодуй, а на следващия ден ще стигне до Видин.
Младен Белчев е бивш лекоатлет, маратонец. От 1983 г. кара велосипед, членува в туристическо дружество „Кайлъшка долина” – Плевен. Работил е 31 години като оператор в „Топлофикация Плевен”. Признава, че е голямо предизвикателство за него след тежката катастрофа, която е преживял, да осъществи мечтата си и да стигне до Лондон с велосипед.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...