Акценти
Начало / Общество / Почитаме подвига на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Почитаме подвига на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Христо Ботев

В 12 ч. днес в продължение на две минути сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. За първи път денят е отбелязан през 1884 г. във Враца и Пловдив. Паметният ритуал в Плевен ще започне в 11.30 часа пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард в града. Ритуалът ще започне с панихида, отслужена от плевенския митрополит Игнатий и свещеници от плевенски храмове. След това слово ще произнесе кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Почетен военен караул ще отдаде почест на загиналите.

След поднасянето на венци и цветя в знак на признателност към отдалите живота си за България  по традиция в продължение на две минути ще бъдат включени сирените във всички населени места на общината.

Още от края на XIX век Денят на Ботев се чества от студенти, а след Първата световна война (1914-1918) е обявен за общостудентски празник.

Официално извън студентската общност Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.

На 2 юни 1948 г. в 12 ч. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

От 1953 г. до 1988 г. празникът се е чествал като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. – като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...