Акценти
Начало / Култура / Ловешкият драматичен театър гостува в Плевен с комедията „Опечалена фамилия”

Ловешкият драматичен театър гостува в Плевен с комедията „Опечалена фамилия”

"Опечалена фамилия"

Ловешкият драматичен театър ще представи на плевенска сцена известната комедия „Опечалена фамилия от Бранислав Нушич. Режисьор е изтъкнатият български актьор Йосиф Сърчаджиев. Сценографията и костюмите са на Мартина Варийска.

През 2005 година Йосиф Сърджаджиев е участвал  като актьор в същата пиеса под режисурата на Бина Харалампиева в театър „Зад канала”. За него комедията е животоспасяваща, защото след преживян инсулт той се завръща на сцената с малка роля точно в тази пиеса. Тогава режисьорката Бина Харалампиева и актрисата Илка Зафирова отиват в болницата и го навиват да играе… бабичка в спектакъла.

Йосиф Сърчаджиев е съкратил някои персонажи и случки от класическия текст на Бранислав Нушич, за да се получи стегната постановка от 1 час и 45 минути. Участва почти пълният актьорски състав на ловешкия театър. Сюжетът е познат на широкия зрител, като добрата режисура носи приятни изненади. След смъртта на богаташа Мати всички близки, далечни и измислени роднини чакат да узнаят какво пише в завещанието му. Трагикомичните намигания в сюжета, характерите и тактиките за бързо забогатяване даряват спектакъла с художествена сила.

Героите в трактовката на Сърчаджиев страдат от повсеместен страх (всеки се плаши от другия, защото крие нещо).  След като завещанието разкрива кой губи и кой печели, настъпва коренна промяна в героите – в миг стават злобни и открито агресивни. Двуличието е разобличено, маските падат, а ревюто на пошли нрави и пороци бързо се попълва от мерзък каталог с „опорни точки”, които и днес са актуални сред хората, пише театралната критика.

Постановката ще се играе на 5 юни от 19 часа на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” в Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...