Акценти
Начало / Общество / Почистиха паметника на Иван Винаров

Почистиха паметника на Иван Винаров

Утре чистят еврейската паметна плоча в Кайлъка

Фирма, наета от Областна администрация – Плевен, днес започна почистването на паметника на Иван Винаров в Кайлъка и на паметните плочи на евреите, които вандали бяха обезобразили с грозни надписи.  Областният управител Мирослав Петров и неговият заместник д-р Красимир Трифонов се увериха в ефективността на работата по почистване на обруганите преди дни паметници в парк „Кайлъка”.

Господин Петров и д-р Трифонов са получили уверението от специалистите, че до края на работния ден паметникът на Иван Винаров ще бъде напълно почистен, информираха от Областна администрация. За целта ще бъдат използвани съобразени със спецификите на камъка химикали и абразиви. След това повърхността им ще бъде полирана. Гравираните в камъка надписи с името на генерал Винаров ще бъдат бронзирани. Същата процедура ще бъде използвана утре и при възстановяването на паметника на изгорените през 1943 година евреи.

 „Отговорността ни към опазване на паметта за историческите личности и събития изисква да реагираме максимално бързо на такива осъдителни вандалски прояви и го правим. Като областен управител на Плевен, обаче, ще бъда безкомпромисен към подобно хулиганско поведение. Вече проведох разговори с ръководството на ОД на МВР за осигуряване на превантивно полицейско присъствие в парк Кайлъка”, категоричен бе областният управител Мирослав Петров.

„За съжаление това не е единичен акт на хулиганство в парк „Кайлъка”. Правим максималното, според възможностите, с които разполагаме, за да поддържаме парка в добро състояние. Без ангажираната подкрепа и отговорно гражданско поведение на хората, обаче това няма как да стане”, коментира д-р Трифонов.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...