Начало / Здравеопазване / “Златен статут” за Клиниката по неврология на УМБАЛ „Г. Странски” – Плевен

“Златен статут” за Клиниката по неврология на УМБАЛ „Г. Странски” – Плевен

Клиниката по неврология в УМБАЛ-Плевен с ръководител доц. д-р Мая Дановска е удостоена със „златен статут“ за постигнат висок стандарт в съвременното специфично лечение на остър мозъчен инсулт, съобщиха от Университетската клиника.

Престижният сертификат е връчен лично от проф. Валерия Касо, президент на Европейската организация по инсулти (ESO), по време на втората национална неврологична среща, организирана от Българското дружество по неврология, провела се под мотото „Заедно по пътя на промяната, да дадем шанс на живота”. Екипът на клиниката е успял да удвои резултатите си в рамките на последната година, както и да постигне относително висок дял на проведените тромболизи. Постигнат е значителен напредък в скъсяването на времевия показател „от вратата на Спешно отделение до започването на интравенозната тромболиза“, който е утвърден критерий за оценка на готовността на болничните структури за провеждане на интравенозна тромболиза. При 54.5% от пациентите, които са получили този тип лечение, времето за старт на тромболизата е под 60 минути, както е по световен стандарт, каза доц. д-р Дановска.

Според проф. Валерия Касо инсултът се превръща в пандемия, като най-застрашени са хората между 20 и 64 години. За намаляване на сериозните последици на инсулта върху обществото като цяло е необходимо да се работи върху подобряване на информираността на населението за мозъчния инсулт, да се подобри организацията на спешна помощ с оглед нарастване шанса на пациентите с мозъчен инсулт за получаване на модерно специфично лечение с интравенозна тромболиза в рамките на 3 часа от възникване на началните симптоми на заболяването.

Благодарение на добрата организация и ентусиазма на колектива на Неврологична клиника в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен е постигнат сериозен напредък в лечението на пациенти с остър исхемичен мозъчен инсулт. Следващата важна стъпка в комплексното лечение на пациенти с мозъчен инсулт е създаване на съвременен високотехнологичен център с възможности за тромбектомия и ендоваскуларно лечение. Водещ рисков фактор за мозъчен инсулт е възрастта, който не може да бъде променен, каза още доц. Дановска. Печално известен факт е, че населението в региона застарява, което неизбежно се отразява на нарастващия брой на пациентите с мозъчен инсулт в напреднала възраст. Своевременното разпознаване на първите симптоми на инсулта и прозвъняване на тел.112 е важна предпоставка за провеждане на интравенозна тромболиза в т.н. терапевтичен прозорец от 4.5 часа. За подобряване информираността на населението е създадена ориентировъчна и лесна за възприемане схема за разпознаване първите симптоми на инсулта. Всяко изкривяване на лицето, затруднение или нарушение в говора, слабост или изтръпване на ръката, предполагат мозъчен инсулт и изискват спешно набиране на тел. 112. От тук насетне е задължение на оператора да осигури максимално бързо лекарски екип, който на място да потвърди или отхвърли вероятността за инсулт. Следващата стъпка е пациентът приоритетно да бъде транспортиран до лечебно заведение, което разполага с методи за диагностициране и провеждане на специфичното лечение с интравенозна тромболиза.

Инсултът не дискриминира, той засяга хора от всички възрасти.  Мога да кажа, че имаме добра колаборация с екипите на ЦСМП, като и с колегите от Спешно отделение, каза доц. Дановска. Необходимо е да се знае, че колкото по-рано се проведе интравенозната тромболиза, толкова по-успешна е тя и толкова по-големи са шансовете на пациента да преживее инсулта с по-малък неврологичен дефицит. Плевен е разположен в централната част на областта и 45 мин. са достатъчни, за да се транспортира пациент в Спешно отделение, а от там в Клиниката по неврология. В УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен функционира един добре смазан механизъм, който работи по утвърден алгоритъм, гарантиращ висок процент на успеваемост, категорична е доц. Дановска.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...