Акценти
Начало / Общество / Почистете дома, за да посрещнете Новата година начисто

Почистете дома, за да посрещнете Новата година начисто

Битува вярването, че както посрещнете новата година, такава ще бъде и цялата година за вас.

Добре е празничната нощ да е весела, радостна и всеки да се постарае да е в добро настроение, за да е щастлива новата година. Новогодишната трапеза трябва да е изобилна от храна и напитки, за да има достатъчно в дома и през следващата година.

Богата и щастлива година ще имаме, ако не забравим да подредим питка и сол на масата в новогодишната нощ. Важно място заема баницата с късмети, която трябва да бъде нарязана на толкова парчета, колкото са членовете на семейството, плюс едно допълнително за къщата. В баницата трябва да се сложат освен късмети и дрянови пъпки.

На новогодишната трапеза трябва да има и орехи. Вярва се, че ако ядките вътре са хубави, тогава семейството няма да има болести и здравословни проблеми.

Съществува и поверие, че трябва да посрещнете Новата година с пълна чаша, но без да доливате в старото си питие. Питието от старата година трябва да бъде напълно изпито.

 

Изиграйте първото хоро за Новата година, за да сте весели и щастливи в новогодишните дни.

За да сте здрави, носете бели монети в джобовете си на празника. Ако искате да сте богати, сложете едри банкноти в джоба или портмонето.

Народните поверия предават още, че не трябва да давате пари на заем в последния ден от старата година и в първия ден от Новата година.

През първия ден от Новата година не бива и да се работи тежка работа, за да ви е леко през годината.

Избягвайте да перете дрехи на Нова година, за да не навлечете беда на някого от членовете на вашето семейство.

Има и поверие, че на 31 декември домът е добре да е спретнат и чист, за да не започне новата година с миналогодишните проблеми.

На първи януари е абсолютно забранено да чистите къщата си, а най-вече да метете и да миете пода, както и да изхвърляте боклука – това носи само загуби за къщата.

Вслушайте се в звуците навън – ако чуете църковна камбана, това предвещава хубави новини за семейството, ако чуете мяукане на котка, ще имате нов съсед, лай на куче предвещава нов приятел и съпруг за момичетата, а птиците – хубави новини, а за неженените мъже – булка.

Задължително трябва да подарите подаръци на колкото се може повече хора и да поздравите всичките си познати. Колкото повече хора поздравите на първи януари, толкова повече късмет ще имате през новата година.

На първи януари можете да гадаете какво ще ви донесе годината. На масата наредете и разбъркайте един бонбон, една ябълка, едно яйце, един орех. едно парче сладкиш. Със затворени очи протегнете ръка и вземете едно от тях.

Това какво ви се падне показва какъв  ще е късметът ви през годината. Сладкишът символизира материални придобивки, бонбонът – богатство и издигане в кариерата. Ябълката е символ на нов член на семейството, яйцето – на благополучие и щастлив брак, а орехът – щастлива промяна в живота.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...