Акценти
Начало / Култура / Почина режисьорката Иванка Гръбчева

Почина режисьорката Иванка Гръбчева

На 66 години почина именитата българска кинорежисьорка Иванка Гръбчева, съобщиха от Съюза на българските филмови дейци.

Иванка Гръбчева създаде такива шедьоври в българското кино като „Войната на таралежите“, „Изпити по никое време“ и други знакови филми, с които са израснали поколения.

Родена на 28 юли 1946 г. в София.

Завършва през 1967 г. Висшия институт за филмово изкуство в Бабелсберг, Германия, със специалност „Кино и телевизионна режисура“
Работила е като режисьор в Българската национална телевизия.
От 1969 до 1990 г. е режисьор-постановчик в Студия за игрални филми „Бояна“. Продуцент и художествен ръководител на творчески колектив „Алфа“, преподавател по кинорежисура и монтаж на филми в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.
Преподавател по режисура и във Факултета по изкуства на Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“.
Режисьор е на много игрални филми и телевизионни сериали: „Деца играят вън“ (1973), „Изпити по никое време“ (1974), „При никого“ (1975), „Хирурзи“ (1977), „Войната на таралежите“ (1979), „Златната река“ (1983), „13-ата годеница на принца“ (1987), „Ева от третия етаж“ (1987), „Една калория нежност“ (2003) и др.
През 1974 г. печели наградата на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) за филма „Изпити по никое време“ на Международния кинофестивал за детски филм в Хихон, Испания.
„Изпити по никое време“ получава цели 5 награди, сред които „Златен пелайо“ за режисура, филмът „Хирурзи“ получава Сребърен медал за режисура на VII Международен кинофестивал на червенокръстките филми през 1977 г. във Варна.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...