Акценти
Начало / Политика / Почетоха паметта на пострадалите от фашизма

Почетоха паметта на пострадалите от фашизма

Активисти на БСП, Българския антифашистки съюз и други леви партии и движения почетоха 11 април – международния ден на пострадалите от фашизма и войната. Той се отбелязва и като международен ден на бившите политзатворници и концлагеристи.

На 11 април 1945 г затворниците от концлагера Бухенвалд, научавайки за приближаването на съюзническите войски,  се вдигат на въоръжено въстание. Свободата дочакват 20 000 души, сред които 904 деца. За годините от построяването му през 1937 г през лагера Бухенвалд са преминали 240 000 концлагеристи от повече от 50 националности. В годините на Втората световна война 56 000 от тях са били убити. През 1958 г. в Бухенвалд е открит величествен мемориален комплекс в чест на загиналите.

Председателят на БАС- Плевен Любомир Буковски припомни героизма на стотиците партизани, ятаци и затворници от областта. „Днес сме тук, за да кажем и на младите, че концлагерът не е само телени огради и хора с жадни за свобода очи. Днес България е като в концлагер – икономически и на духа”, каза още Буковски. Присъстващите сведоха глави в едноминутно мълчание и поднесоха цветя пред Братската могила.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...