Акценти
Начало / Култура / Почетни награди от конкурс в Лидице за деца от „Колорит”

Почетни награди от конкурс в Лидице за деца от „Колорит”

Осемгодишните Ив-Кристиян Недков и Йоанна Цветанова  от арт школа „Колорит” са отличени с почетни награди от Международния художествен конкурс „Лидице – 2012” в Чехия. А ръководителката им Майя Ананиева е получила по този повод поздравително писмо от посланика на Чешката република в България – Негово Превъзходителство Павел Вацек.

Тазгодишното 40-то издание на конкурса е било на тема  „Театър- Кукла –Приказка”. Двете плевенски деца са участвали с автопортрети с любимите им играчки. Ив-Кристиян се е изобразил с конструирания от него и баща му кораб, а Йоанна – с любимата си кукла. Рисунките са изпълнени с маслени пастели, разказа Майя Ананиева.

В конкурса  са представени общо 26 064 творби на деца и младежи от 67 страни.  Творбите са в  областта на живописта, графиката и скулптурата –  метал, керамика, дърво, стъкло, текстил и хартия, както и комбинирани техники, фотография. Международното жури е селектирало 1434  произведения, които са показани в международната изложба, експонирана в голямата галерия на Мемориалния комплекс „Лидице”.

Конкурсът се провежда под егидата на  министерствата на културата и външните работи, на образованието, младежта и спорта, на Комисията за сътрудничество с ЮНЕСКО на Чешката Република.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...