Акценти
Начало / Общество / Поход за свобода се проведе днес в Плевен

Поход за свобода се проведе днес в Плевен

Младежи в черни блузи с надпис „Днес още има робство” преминаха днес в мълчаливо шествие по централната пешеходна зона на Плевен. Така градът ни се включи в кампанията Поход за свобода, организиран от  фондация „Кампания А21” и вече 5 години поред се провежда в над 50 държави по цял свят. Плевен за първи път се включва в тази кампанията, като това е първата голяма акция на Местната комисия за трафик на хора, създадена през месец юни миналата година.

Походът за свобода тръгна от Драматичния театър и стигна до площад „Възраждане”, където пред символа на Плевен – Мавзолея, участниците в похода скандираха „Не на трафика на хора”, „Не на съвременното робство”, като по този начин изразиха категоричната си позиция против това уродливо явление на съвремието ни.

В похода се включиха ученици от плевенски училища, доброволци от Младежкия парламент и от Младежката организация на Червения кръст в Плевен. По тяхна идея на специален пункт освен брошури, разясняващи схемите за попадане в капана на съвременното робство, се предлагаха солени шоколадови бисквити. Те са изработени по специална поръчка на Местната комисия за трафик на хора и с изключителното съдействие на нейния председател зам.-кмета на Община Плевен Стефан Милев.

„Идеята на младежите е, че съдържанието не винаги отговаря на опаковката. И външно примамливата оферта за работа или брак в чужбина, за супер пътешествие може да се окаже капан и да попаднеш в мрежа за проституция, просия или в трафик на органи”, обясни Иванка Ватева, секретар на Комисията за трафик на хора в Плевен.

По време на похода младежите издигнаха плакати с различни послания, като основното бе, че само една от 100 жертви на трафик бива спасена. „За съжаление в Европейския съюз България е на второ място след Румъния по брой на жертвите  на трафик на хора на глава от населението. Другите стряскащи цифри са, че в световен мащаб близо 30 млрд евро е печалбата на трафикантите на хора за една година. В момента едно  бебе се продава за 248 000 евро, но бедстващи майки са готови да продадат рожбата си и за много по-малка сума. Тревожна тенденция е млади мъже да вкарват в капана на това съвременно робство млади жени, с които завързват приятелство и ги включват в схема за проституция. В България е още по-тревожно, защото трафикът става вътре в семейството, дори в Плевен има такъв случай, който е предотвратен след бърза намеса от съответните органи”, съобщи Ватева.

С тази инициатива се заостря вниманието и върху това, че все повече Интернет и социалните мрежи се използват за такива злоупотреби.

Затова е много важно да бъдем внимателни и информирани, за да не станем жертва на трафик на хора. По-добре да работим за превенция на трафика на хора, а не след това да се полагат неимоверни усилия за спасяване на попадналите в неговия капан, е акцентът на днешната акция.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...