Акценти
Начало / Общество / Походът „По стъпките на Апостола”  приключи от там, откъдето започна – пред паметника на Левски

Походът „По стъпките на Апостола”  приключи от там, откъдето започна – пред паметника на Левски

Успешно приключи 23-тия Национален поход „По стъпките на Апостола”. По традиция участниците от Плевен се събраха отново там, откъдето тръгнаха преди дни – пред паметника на Васил Левски в Плевен.

„ Доволен съм от вашето представяне в това изпитание – защото този поход е именно това, а времето допълнително ни подложи на изпитания”, поздрави участниците в седмия лъч Васил Копчев, основател на похода и почетен председател на Общински комитет „Васил Левски” в Плевен. Той отправи към тях специално послание в живота да бъдат с Левски в сърцето, а в мислите и действията си с честните трудови хора на България. „Само така нашето Отечество ще бъде такова, както Левски го е пожелал – да блести в цяла Европа. Вие, младите, можете да направите така, че България да се нареди достойно до другите европейски страни”, каза Васил Копчев.

Той връчи грамоти от името на Българския туристически съюз. Участниците бяха поздравени и от водач на седми лъч – Свилен Стойчев.

Знаменосец на седмия лъч бе е 12-токласника от СУ „П. Яворов” Апостол Савов, който е бронзов медалист от  XIII Международна олимпиада по география, която се проведе тази година в Китай. За Апостол това е четвърто участие в похода, но вълнението му е все така голямо.  „За всеки от нас походът е не само физическо изпитание, но и момент за преразглеждане на собствените морални ценности. Ръководителите и водачите, които сме щастливи да имаме, не само ни предават словото на Левски, но и неговия дух, и ни карат да се вживеем в това, което Левски изисква от нас. Ето защо това не е просто туристически поход, а е своеобразен начин за отдаване на чест и всеки един от нас  носи мисълта за Левски не само по време на похода, а през цялата година”, сподели Апостол.

Сред походниците е и 15-годишният Кристоф Херментин, роден в Залцбург и живее във Виена, но силно свързан с България покрай своите родители. Младежът говори отличен български език, който е научил от своите приятели от Телиш, където прекарва лятото. Те го канят да участва в похода и той приема с готовност. Сподели, че всичко е било много хубаво,  въпреки трудностите заради лошото време. Добавя, че е научил много неща за Левски по време на преходите. Ще отнесе със себе си и стихове за Апостола, които всяка вечер всеки един от тях е четял. На приятелите си във Виена ще разкаже за Левски, защото е важно те да научат за него. Това е целта на похода – повече да се знае за този български герой, споделя момчето.

Уморени и щастливи всички застават за още една снимка пред паметника на Левски. Преди да се разделят отново огласиха с възгласите си: „Апостоле, Дяконе, Левски“.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...