Акценти
Начало / Крими / Потвърдено! Доживотен затвор за убиеца на 17-годишно момче край Плевен

Потвърдено! Доживотен затвор за убиеца на 17-годишно момче край Плевен

С решение на тричленен състав на Апелативен съд Велико Търново  е потвърдена  присъда, постановена през 2014 г. Окръжен съд Плевен, с която на подсъдимия Георги Георгиев – Чокмана е наложено наказание доживотен затвор, съобщават от пресслужбата на Апелативен съд – Велико Търново.

С присъдата на Окръжен съд Плевен е признат за виновен подсъдимият Георги Георгиев по повдигнатите от Окръжна прокуратура обвинения за това, че на 31 май 2008 г. в гр. Плевен в местността „Мъртва долина”, в язовир „Мъртва долина -2”, умишлено умъртвил Анатоли П. П. (р. 1991г.) чрез удавяне. Чората заплашил с изнасилване и убийство  Н.Г.Г.и това заканване възбудило основателен страх за осъществяването му.

Плевенският окръжен съд  е  наложил на подсъдимия най-тежкото от двете наказания за двете отделни деяния, а именно доживотен затвор при първоначален специален режим. Със същата присъда, той е осъден и да заплати сумите от по 50 000 лева на двамата граждански ищци, представляващи обезщетение за претърпените в резултат на престъплението неимуществени вреди, включително със законната лихва.

Делото в Апелативен съд е образувано по жалба от процесуалния представител на подсъдимия Георгиев, като с жалбата се прави искане за отмяна на присъдата и постановяване на нова по силата, на която Георгиев да бъде признат за невинен и оправдан и по двете обвинения. Жалбата е била поддържана в проведеното на 20 юни 2016 г. съдебно заседание пред въззивната инстанция. Частните обвинители и граждански ищци не са се явили на заседанието и не са били представлявани в съдебно заседание пред ВТАС. Апелативният прокурор е заел становище да се потвърди присъдата, тъй като жалбата е неоснователна. Въззивният съд намира, че наказанието, което е наложено се явява единствена възможност подсъдимият да бъде лишен от всякаква възможност да продължи с престъпната си дейност.

Решението на Апелативен съд подлежи на обжалване пред ВКС в 15-дневен срок.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...