Акценти
Начало / Общество / Дипломатът Любомир Шопов: Турският въпрос е един от основните в настоящето, а и в бъдещето

Дипломатът Любомир Шопов: Турският въпрос е един от основните в настоящето, а и в бъдещето

Пред препълнена зала във Военен клуб – Плевен, дипломатът Любомир Шопов представи снощи новата си книга „Турският въпрос и държавна сигурност“. В нея той засяга темите за сигурността на нацията и държавата, дипломацията, османското иго, Руско-турската война и Освобождението на България, геноцида над тракийските българи, изселническия въпрос, неоосманизма, тайните служби и Държавна сигурност на България и други.

По време на представянето на книгата си Любомир Шопов заяви, че разглежда своята писателска дейност като необходимост. Необходимост да сподели това, което той и негови колеги от Министерството на вътрешните работи и разузнавачи са преживели и направили за страната и за нейната национална сигурност. В книгата той засяга актуални проблеми, свързани с действията на правителствата, но без да прави разлика в политическата им принадлежност. По думите му, критиката му е определена и коректна. Според него политическите сили разиграват етническата карта в страната, затова  „турският въпрос“ е един от основните за сигурността на страна и в бъдеще той няма да бъде премахнат. Любомир Шопов сподели, че той лично не изпитва неприязън към хора с турски произход.

%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8

С финални думи той се обърна към всички: „Държавата е една и тя трябва да се брани. Ние имаме не само права, а и задължения – да бъдем граждани на Република България, да работим за нейното оцеляване и да носим отговорност за това, което се случва“.

Посланик Любомир Шопов бе удостоен със специално свидетелство от Сдружение „Генерал Иван Винаров“.

Организатори на събитието бяха Национална асоциация „Сигурност“, Национален съюз „Безопасност и охрана“,  Военният клуб и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Сдружение „Ген. Иван Винаров“.

Гости на събитието бяха председателят на Национална асоциация „Сигурност“ – София Чавдар Димитров, председателят на Управителния съвет на Национална асоциация „Сигурност“ – Плевен Людмил Стоянов, полк. Николай Бешев – командир на плевенския гарнизон, и о.р. полк. Христо Милев председател  на Националния съюз „Безопасност и охрана”- Плевен.

%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%80-%d1%88%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b22

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...