Акценти
Начало / На фокус / Георг Спартански: Обявяването на независимостта на България е исторически акт, чиито поуки трябва да следваме и днес

Георг Спартански: Обявяването на независимостта на България е исторически акт, чиито поуки трябва да следваме и днес

На историческото място, където преди 108 години в Плевен е прочетен Манифестът, с който княз Фердинад обявява Независимостта на България,  днес беше отбелязана с тържествен ритуал паметната годишнина. Почетният караул от плевенския гарнизон беше строен пред сградата на Драматичния театър, където преди се е помещавало читалище „Съгласие” и от чиито стълби прозвучава Манифестът.

По този повод на това място е поставена паметната морена, която да напомня на потомците какъв е духът на този празник, припомни в словото си кметът на Плевен Георг Спартански. Той определи обявяването на независимостта на България като акт с огромно политическо значение, който е „пример на ловка дипломация и показва, че тогавашните държавници на България са следвали неотклонно националния идеал”. „Този идеал трябва да следваме и в днешните смутни времена и сложна международна обстановка, която иска много политическа мъдрост и обединени усилия от политици и народ, за да запазим  своята независимост и да продължим  възходящото си развитие като равноправен член на европейските народи.  Ето защо трябва да направим своите поуки от този исторически акт, станал преди 108 години, и да се обединим и работим така, че да оставим на потомците си тази България, която заварихме – независима, свободна, горда и устремена към достигане на своите национални цели и идеали”, каза още в приветствието си кметът.

img_4533den-na-nezavisimostta

Областният управител Ралица Добрева също подчерта в словото си урока, който ни завещава акта на обявяване на независимостта – урок за единение, зрялост, самочувствие и сила. „Преди 108 г. България по категоричен начин обявява своята готовността да носи отговорност за съдбата и бъдещото си развитие като модерна и независима европейска държава”, изтъкна Ралица Добрева и изрази вяра, че възторгът на българския народ от 22 септември 1908 г. живее в сърцата и на днешните българи, решени достойно и гордо да следват завета на предците си – да живеят в свободна, демократична и независима България.

img_4536den-na-nezavisimostta

След приветствените слова прозвуча химна на България, изпълнен от Общински хор „Гена Димитрова” и Общински духов оркестър. След което бяха поднесени венци и цветя пред паметника на независимостта. Официални лица и ;малцината граждани сведоха глави в едноминутно мълчание в почит на паметта на всички, дали приноса си за независима и свободна България.

img_4523den-na-nezavisimostta

Тържеството по повод 108 години от обявяване независимостта на България продължи с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Вечерта от 19.30 ч на сцената на водната каскада концерт ще изнесе Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.

img_4537den-na-nezavisimostta

img_4526den-na-nezavisimostta

img_4519duhov-orcestar

img_4529den-na-nezavisimostta

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...